Thursday 7 April 2016

Ikan kembung asam pedas

hai... 

hari nih teringin nak mkn masak asam pedas..


semuanya gara2  tgk gmbar org lain mkn asam pedas.. aigoo 


nak masak asam pedas ni sbnrnya x susah, tp bila nak buat kadang tu x jadi..haha.. x susah tp x jd pulak kan?



nak amikkk.. teringin? try lahh buatt


ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG (nyum nyum)


Bahan-bahan


3 ekor ikan kembung ~ bersihkan kalau besar bleh potong 2

10 batang bendi
1 kuntum bunga kantan(hiris2)
1 cekak daun kesum 
1 batang serai ~ ketuk2 ja or titikkan
garam secukup rasa (agak2 la..)
minyak untuk menumis
1/2 cawan air asam
air secukupnya 

Bahan Kisar


15 ~ 20 tangkai cili kering ~ rendam hingga lembut

3 batang cili merah
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inc belacan

1.Panaskan minyak dan tumiskan, bahan kisar bersama serai yang di titik hingga harum dan naik minyak

2.Masukkan air asam jawa dan air secukupnya dan biarkan kuah mendidih
3.Masukkan daun kesum, dan perasakan dengan garam secukup rasa
4.Kemudian masukkan ikan
5.Biarkan ia merenih dan ikan empuk
6.Akhir sekali masukkan bunga kantan dan bendi. Biarkan bendi lecur sebentar dan sedia untuk di hidangkan.

btw, kalau nak letak tomato pun boleh.. belah empat, then masuk waktu dah menggelegak tp x bleh biar lama.. nnt tomato tu hancuss... kalau sape yg suka duk hirup2 kuah tu, bleh tambah air lebih sikit..


harap resepi ni membantu la utk korang yg teringin nak masak asam pedas ni.. chaiyokk2..


Daaaaa...

No comments:

Post a Comment